η ποίηση της ήττας της γενιάς μας / η «Κ» στην παρουσίαση της συλλογής «Σε Κλειστά Βιβλία»


29 Νοεμβρίου 2018
Η Ποίηση της ήττας της γενιάς μας. Η «Κ» στην παρουσίαση της συλλογής «Σε Κλειστά Βιβλία».


ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ*
.

«Η Τέχνη δεν προορίζεται για να διακοσμεί, αλλά για να ταράζει.» Πάμπλο Πικάσο


Δυστυχώς, οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την ποίηση είτε με ακαταλαβίστικα παραληρήματα, είτε με γλυκανάλατους ρομαντισμούς. Υποστηρίζουν πως η ποίηση είναι για «λίγους και εκλεκτούς», για όσους αλαφροΐσκιωτους μπορούν να την αποκρυπτογραφήσουν και να χαθούν σε έναν άλλο κόσμο. Πόσο λάθος κάνουν! Η ποίηση έχει έναν άλλο, σημαντικότερο προορισμό: να σε ταράξει, να σε προβληματίσει, να σε βγάλει από την αποχαύνωση της οθόνης και να σε κάνει να αισθανθείς. Στην ποίηση είσαι μόνος, δεν υπάρχουν ήρωες και φανταχτερά σκηνικά: είσαι εσύ, ο ποιητής και η αμείλικτη πραγματικότητα, εκτός ή εντός σου.

Αυτό ακριβώς ανέλαβε να μας θυμίσει και ο Θεσσαλονικιός ποιητής Ντέμης Κωνσταντινίδης στις 26/11/2018 στην Πρωτοπορία, στην παρουσίαση της συλλογής του «Σε Κλειστά Βιβλία» από τις εκδόσεις 24 Γράμματα. Πρόκειται για μια συλλογή από νέα και παλαιότερά του έργα, που αποτυπώνουν τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα και πως τη βιώνει «ο μη πετυχημένος και βολεμένος», ο αδικημένος και αυτός που τελικά πληρώνει το μάρμαρο. Ο ποιητής γίνεται ένας ζωντανός φακός -όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τον εαυτό του-που καταγράφει με πικρία και μια ειρωνική διάθεση την καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις δοκιμασίες και την αδικία. Δε ζει στον κόσμο του, αλλά τα βλέπει όλα με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Ευαίσθητος, αλλά και καυστικός, αποστασιοποιημένος ,αλλά και επίκαιρος, μας προσφέρει μια καίρια ματιά στα θέματα που μας απασχολούν όλους. Από τον έρωτα, μέχρι την ανεργία και τη διάψευση των ονείρωνκαι την προσπάθεια να μη συμβιβαστείς και να μη συνθλιβείς στα γρανάζια της πραγματικότητας. Τα δε ποιήματα, σύντομα και χωρίς περιττά στολίδια, επικοινωνούν τη στοχαστική διάθεση, αλλά και την –γεμάτη πίκρα- ενηλικίωση και ωρίμανση.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν, με εύστοχες παρατηρήσεις και ανάγνωση δικών τους έργων οι κ. Ανδρέας Αντωνίου, υποψήφιος διδάκτορας του Α.Π.Θ, ποιητής και μεταφραστής, καθώς και ο Άρης Μπιτσώρης, εκπαιδευτικός, στιχουργός και δημιουργός της έμμετρης απόδοσης στα ελληνικά του «Κορακιού» του Ε.Α. Πόε! Με τη συνδρομή τους, η παρουσίαση εξελίχθηκε σ’ έναν ποιητικό διάλογο, με κύριο παρονομαστή την αγάπη για τη δημιουργία και την πηγαία, αυθόρμητη και ειλικρινή έκφραση. Με αναγνώσεις ποιημάτων, αλλά και με μικρή συζήτηση που ακολούθησε, η βραδιά έκλεισε με τη διαπίστωση ότι η σύγχρονη ποίηση είναι εδώ. Ακόμα και αν δεν τη βλέπουν οι πολλοί, υπάρχει, μάχεται με τα κακώς κείμενα, σε μια πόλη κατεξοχήν «ποιητομάνα». Ανακαλύψτε την, δε θα το μετανιώσετε!
.
http://www.24grammata.com/?p=54442

29/11/2018 Kulturosupa




*Θερμές ευχαριστίες στη φίλη Μαρία Διαμαντοπούλου, εκπαιδευτικό και αρθρογράφο, για τις εύστοχες επισημάνσεις, την εν γένει προβολή, καθώς και για τις φωτογραφίες της εκδήλωσης.


Φλεβάρης '23

Φλεβάρης '23
κλικ στην εικόνα

διαβάζεται και online (κλικ στην εικόνα)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

αυτοπορτραίτο

με τον ουρανό

θέλω να γίνω ποιητής

χρόνοι

αυτοανθολογούμενος