εφημερόπτερα, 2015


"ΕΦΗΜΕΡΟΠΤΕΡΑ"

από τα


free

(Α' δημοσίευση: Δευτέρα, 19 Γενάρη 2015)


"ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ-
ΝΤΕΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Η ΘΕΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΟΠΤΕΡΩΝ"

Αυτό είναι το τελευταίο είδος μιας μεγάλης σειράς μορφών. Οι τελευταίες μελέτες θ΄αποκάλυψουν θρυλικά πράγματα γι΄αυτήν ακριβώς την περίοδο. Τα εφημερόπτερα βεβαίως συνιστούν κοινό τόπο όλων των εποχών, αν και σε τούτη την εποχή η παρουσία τους είναι τουλάχιστον έκδηλη. Το συγκεκριμένο είδος θα μπορούσε να συμπεριλάβει στους κόλπους του πράγματα με όψη ποιημάτων πυροβολισμών.


Δεν πάνε λίγες μέρες που οι νεκροί της γαλλικής εφημερίδας σημείωναν πως ένα σκίτσο δεν διαθέτει παρά μια και μόνη ευκαιρία, μιας και μόνης εκπυρσοκρότησης. Ο Κωνσταντινίδης τέτοια ποιήματα φτιάχνει, ποιήματα που αρκούν για μια αποκλειστική ανάγνωση, ποιήματα που αφήνουν μια εντύπωση αφορμή για να εξακολουθεί η ποίηση να συμβαίνει μ΄όλη τη μεγαλοπρέπεια ενός φαινομένου που διαφεύγει των ορίων του ίδιου του ποιήματος.


Λησμόνησα να σας πω πως τα εφημερόπτερα αφήνουν κραυγές σε πρώτο ενικό ή πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, έτσι που να μας αφορούν τις πιο απλές και καθημερινές στιγμές. Ο ποιητής Ντέμης Κωνσταντινίδης δεν γράφει με σκοπό τη διάρκεια ή τη διαχρονικότητα. Ολόκληρη η συλλογή αυτού του σπάνιου είδους ποιημάτων, προφορικών όπως προδίδουν τα σκόρπια σημεία στίξεως συνιστά ένα αποκλειστικό καρέ της κοινωνικής ιστορίας μας. Τα εφημερόπτερα τιμούν στο ακέραιο τ΄όνομά τους, υπακούοντας πρόθυμα και συνομωτικά στην παραδεκτή συνθήκη των εξωφρενικών ρυθμών της ζωής.

Η ουσία του πράγματος, όμως, ό,τι δηλαδή συλλαμβάνουν οι ζωγράφοι στις αερογέφυρες της ποίησης είναι πρωτίστως τοπία ιδεολογικής φύσεως. Το τέχνασμα του Κωνσταντινίδη επιφέρει μια καταλυτική σημασία στην όλη πλοκή των γεγονότων. Υπακούοντας στις ρυθμικές απαιτήσεις της επικαιρότητας, διατυπώνοντας ειρωνικά με μια αντιστρόφως ανάλογη σημασία αυτή την αυτόνομη γενιά των ποιημάτων που εκπληρώνουν την πολυπόθητη οικονομία του λόγου, διασώζονται ολόκληρα τοπία από την έξαλλη διαδρομή των καιρών μας.

Τα ποιήματα του Ντέμη Κωνσταντινίδη επιβεβαιώνουν το ερεθισμένο αισθητήριο ενός δημιουργού που μ΄ευστροφία αντιλαμβάνεται τα παμπάλαια σύμβολα και την επίδρασή τους στα όνειρα, την καθημερινή μας ομιλία, την τέχνη.*Η ιστοσελίδα θέλει να εκφράσει θερμές ευχαριστίες στους κους Γιώργο Πρίμπα, Γιώργο Σωτ. Δαμιανό και Απόστολο Θηβαίο, καθώς και στο περιοδικό 24γράμματα, για την αμέριστη βοήθεια και συνεισφορά τους στη δημοσίευση και στον σχολιασμό της ποιητικής συλλογής.

(H φωτογραφία του εξωφύλλου προέρχεται από προσωπικό αρχείο)


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

του κόσμου

ξετάγκ

εντατικοποίηση

κάτι άσχετοι καπάτσοι

τα δαφνόφυλλα