συνέντευξη στο tvxs

O ποιητής Ντέμης Κωνσταντινίδης για τις «Ευλύγιστες μελαγχολίες» του


O Ντέμης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στο Α.Π.Θ. και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσειολογία. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Ευλύγιστες μελαγχολίες (Vakxikon.gr 2014). Οι τρεις προηγούμενες ποιητικές συλλογές, κυκλοφορούν από τον εκδοτικό οίκο University Studio Press: Διαθέσεις, 2009, Ιχθύων λόγος, 2011,Κι όμως, γελούν καλύτερα οι τζίτζικες, 2013. Το ίδιο έτος λαμβάνει το Β’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Θεσσαλονίκης 1912 - 2012, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, με το ποίημαΕξομολόγηση. Ποιήματα και κείμενά του δημοσιεύονται τακτικά στα προσωπικά του ιστολόγια, καθώς και σε τεύχη των περιοδικών fuctART και Vakxikon.gr, του οποίου είναι συνεργάτης.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο...
Ευλύγιστες μελαγχολίες είναι ο τίτλος. Κυκλοφόρησε φέτος από έναν φιλόξενο, δυναμικό εκδοτικό οίκο, το Vakxikon.gr. Πρόκειται για ένα «σώμα» ποιημάτων που έγραψα κυρίως τον τελευταίο χειμώνα, καθώς και ένα πολύ σύντομο πεζό που κλείνει τη συλλογή. Νομίζω πως αποτυπώνει μια ψυχοσυναισθηματική κατάσταση αρκετά διαδεδομένη την εποχή αυτή, και ίσως μπορεί κανείς να ταυτίσει δικά του βιώματα με αρκετούς στίχους. Αλλά τα συγκεκριμένα ποιήματα εκκινούν μόνο από το επίκαιρο, το εφήμερο, για να διαμορφώσουν -διασπαρμένα και θρυμματισμένα- μια χαμηλόφωνη μεταξύ τους συνομιλία, στο ξεφύλλισμα των 40 περίπου σελίδων του βιβλίου, που φιλοδοξεί να πλησιάσει θέματα διαχρονικά και πανανθρώπινα.


Πως αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;

Όπως την αναζητούσα πάντα, ως παρατηρητής «ενός τοπίου σκόρπιων ενδεχομένων και αβεβαιότητας», όπως σημείωνα το 2009 στις Διαθέσεις, την πρώτη μου δημοσιευμένη ποιητική απόπειρα.


Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Διαβάζω αρκετά, όσο μου το επιτρέπουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας. Tελευταία απόλαυσα την ανάγνωση της Σκακιστικής νουβέλας του Στ. Τσβάιχ. Προσπαθώ γενικά να παρακολουθώ, όσο μπορώ, και τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή, αν και οι όροι του παιχνιδιού, εδώ και χρόνια, είναι δυστυχώς μονοπωλιακοί και μαρκετίστικοι σε μεγάλο βαθμό. Η ποίηση θεωρείται πολυτέλεια ή «ψιλά γράμματα» μέσα σε ένα τέτοιο αντιποιητικό περιβάλλον. Ευτυχώς υπάρχει πάντα το διαδίκτυο, όπου μπορεί κανείς να ανακαλύψει αξιολογότατα ιστολόγια λογοτεχνικού ενδιαφέροντος και να βρει ελεύθερα κάποια σημαντικά έργα. Ο μέτριος βίος του  Αλέξανδρου Βαλέτα του Μ. Τασάκου, που διάβασα πρόσφατα, για παράδειγμα, μου κίνησε ιδιαίτερα την προσοχή.


Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;

Όχι. Η ψυχή μας δεν σώνεται, παρηγορείται από ένα καλό  βιβλίο. Το  «καλό», βέβαια, υποστηρίζω πως πρέπει να είναι και εξατομικευμένο. Δεν προσφέρονται όλα τα βιβλία για όλους. Παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία, το πλαίσιο των βιωμάτων,  των διαβασμάτων κλπ.


Περιγράψτε μας τα επόμενα σχέδιά σας.

Συνεχίζω να γράφω και να δημοσιεύω ποίηση στο προσωπικό μου ιστολόγιο skorpieslekseis.blogspot.gr. Δεν ξέρω αν και πότε θα αισθανθώ πάλι την ανάγκη  ή/και θα υπάρχει υλικό ικανό για μια 5η συλλογή. Στα κοντινά πλάνα, επίκειται η παρουσίαση της νέας μου ποιητικής συλλογής στην Θεσσαλονίκη, στον χώρο της Πρωτοπορίας της Παραλίας, στις 7 Νοέμβρη. Θα χαρώ πολύ να σας δω εκεί. Οφείλω να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μου δώσατε. Είναι νομίζω σημαντικό να ακούγεται η φωνή όλο και περισσότερων δημιουργών, που -σε πολύ δύσκολες συνθήκες- δεν εγκαταλείπουν και προσπαθούν να μην κάνουν εκπτώσεις στην τέχνη τους.

* Οι Εκδόσεις Vakxikon.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Ευλύγιστες μελαγχολίες του Ντέμη Κωνσταντινίδη, στον πολυχώρο της Πρωτοπορίας Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Νίκης 3, Παραλία). Ομιλητές: Σωτήρης Γάκος, φιλόλογος, υποψήφιος διδάκτωρ Γενικής & Συγκριτικής Γραμματολογίας, Δήμος Χλωπτσιούδης, επιμελητής ποίησης, συγγραφέας. Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014, στις 19.00 το απόγευμα.
διαβάστε επίσης:

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

του κόσμου

ξετάγκ

εντατικοποίηση

κάτι άσχετοι καπάτσοι

τα δαφνόφυλλα